Muffiny z błękitnym serem i z brandy

    Muffiny z błękitnym serem i z brandy

    5polubień
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne muffiny, które można podać zamiast chleba do zup, albo innych dań obiadowych. Świetnie też nadają się jako przekąski na imprezy i jako dodatek do mięs i warzyw z grilla. Można ich przygotować więcej i zamrozić.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 

    • 60 g mąki pszennej
    • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 2 łyżki błękitnego sera (Gorgonzola, Danish blue, Lazur)
    • świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 5 ml brandy
    • 75 g masła o temperaturze pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Wymieszać z resztą składników i napełnić tym ciastem foremki do muffinów.
    3. Piec przez 12-15 minut. Muffiny są upieczone, jeśli wetknięta w nie wykałaczka wychodzi czysta.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis