Ciasteczka cynamonowe snickerdoodles

    Ciasteczka cynamonowe snickerdoodles

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 506 osób

    Miękkie cukrowe ciasteczka z cynamonowym wierzchem. Jeśli kulki będą się lepić do rąk możesz zmoczyć ręce wodą. Łatwiej się je wtedy roluje i łatwiej obtoczyć je w cynamonie z cukrem. Pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 300 g (1 i 1/2 szklanki) cukru
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 2 jajka
    • 345 g (2 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka kamienia winnego (wodorowinianu potasu)
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 205°C.
    2. Wymieszać 1 i 1/2 szklanki cukru z masłem lub margaryną, wanilią i jajkami. Dobrze wymieszać.
    3. Mieszając dodać mąkę, kamień winny, sodę i sól. Dobrze wymieszać. Uformować z ciasta kulki o średnicy ok. 2,5 cm. Wymieszać 2 łyżki cukru z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu. Obtaczać kulki w mieszaninie cukrowo-cynamonowej i kłaść na niewysmarowaną blachę. Piec 8 do 10 minut lub do momentu aż ciastka zesztywnieją. Natychmiast zdjąć z blachy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kamień winny

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis