Cannelloni fantastico

    Cannelloni fantastico

    7polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny makaron cannelloni nadziewany mielonym mięsem wołowo-wieprzowym i zapiekany w sosie serowym i pomidorowym. Łatwo się go przygotowuje i jest to dobre danie dla gości. Proporcje łatwo przeliczyć, jeśli spodziewamy się większej ich ilości. Tutaj mamy 6 rurek cannelloni na osobę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sos pomidorowy
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1/2 kieliszka porto lub czerwonego wina
    • Farsz
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 250 g chudego mielonego mięsa wołowego
    • 250 g mielonej wieprzowiny
    • 1 łyżeczka suszonej, mielonej szałwii
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka suszonych mieszanych ziół włoskich
    • kilka kropel sosu chili
    • 1/2 kieliszka porto lub czerwonego wina
    • 125 g bułki tartej
    • Sos serowy
    • 30 g masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 450 ml mleka (lub ile będzie trzeba)
    • 1 garść startego żółtego sera
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 24 rurki makaronu cannelloni
    • oliwa z oliwek do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

      Sos pomidorowy:

    1. W garnku rozgrzać nieco oliwy z oliwek i zeszklić na niej jedną posiekaną cebulę. Dodać 1 zgnieciony ząbek czosnku, smażyć przez minutę, mieszając, a następnie dodać pomidory z puszki, sól i pieprz, 1 łyżkę koncentratu, cukier i 1/2 kieliszka wina lub porto. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu w czasie przygotowywania reszty potrawy.
    2. Farsz:

    3. W tym czasie, w patelni rozgrzać oliwę i dodać drugą posiekaną cebulę. Smażyć, aż zmięknie, a następnie dodać mielone mięso wołowe i wieprzowe i zasmażyć na rumiano. Dodać ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez minutę.
    4. Dodać sól i pieprz, szałwię, oregano i włoskie zioła oraz sos chili. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe porto lub wino oraz resztę koncentratu. Gotować przez 10 minut.
    5. Dodać 3 łyżki sosu pomidorowego i 2/3 bułki tartej. Dobrze wymieszać, aż farsz będzie kleisty. Odstawić na 10 minut aby przestygło.
    6. Sos serowy:

    7. W międzyczasie przygotować sos serowy: w rondelku, na małym ogniu stopić masło. Mieszając drewnianą łyżką, dodać mąkę i smażyć, aż powstanie zasmażka. Mieszając, pomału dodawać mleko i gotować, nadal stale mieszając, aż powstanie gęsty beszamel. Zdjąć z ognia, dodać żółty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
    8. Przygotowanie cannelloni:

    9. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę sosu pomidorowego. Za pomocą małej łyżeczki napełnić farszem rurki cannelloni i ułożyć je w naczyniu. Przykryć pozostałym sosem pomidorowym. Polać to sosem serowym i posypać resztą bułki tartej. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki, jeśli planujemy piec je później.
    10. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika i piec przez 40 minut. Zdjąć foli i piec jeszcze przez 10 minut, aż makaron będzie ugotowany i miękki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis