Brukselka z wędzonym boczkiem

    Brukselka z wędzonym boczkiem

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Nigdy nie byłam fanką tych miniaturowych kapustek! Ale kiedy skosztowałam tej ciepłej przystawki na przyjęciu u znajomego - bardzo mi posmakowała i teraz często gości na moim stole.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 20 brukselek
    • 3 plastry wędzonego boczku
    • pół cebuli
    • 4 ząbki czosnku
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1 łyżka oliwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Brukselkę wrzucić na wrzącą wodę i obgotować przez 5 minut.
    2. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
    3. Boczek pokroić w paseczki i dodać do cebuli, przesmażyć razem 3-4 minuty.
    4. Brukselkę odcedzić, poprzekrawać na połówki i dodać do cebuli z boczkiem.
    5. Dodprawić solą, pieprzem oraz octem i dusić razem przez około 10 minut.

    Sposób podania:

    Sprawdza się zarówno jako przystawka jak i dodatek warzywny do ziemniaków, kasz czy kotletów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis