Masełko lawendowe

    Masełko lawendowe

    Zapisz do ulubionych
    5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo łatwe i smaczne masełko, które zaskoczy Twoich gości. Podawać do chleba, np. na grillu. Masło wymieszane jest z suszoną lawendą i świeżymi ziołami. Aby je ładnie podać można formować kulki łyżką do lodów.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 150 g solonego masła
    • 2 łyżeczki suszonych pączków lawendy
    • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
    • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

    1. Pozostawić masło w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. (Nie zmiękczać w mikrofalówce, bo później tak ładnie nie zastygnie.)
    2. Pączki lawendy zmiksować szybko w blenderze lub rozgnieść w moździerzu, aby powstał z nich proszek.
    3. Wymieszać masło z lawendą i ziołami. W razie potrzeby dodać więcej soli. Miksować, aż wszystko się dobrze połączy. Przykryć i wstawić do lodówki do czasu użycia.

    Rada:

    Suszoną lawendę można kupić w sklepach zielarskich.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis