Pikantne skrzydełka kurczaka po azjatycku

    Pikantne skrzydełka kurczaka po azjatycku

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Niezwykłe połączeni smaków kuchni tajskiej i chińskiej w skrzydełkach tak pysznych, że palce lizać! Zwłaszcza dla miłośników pikantnych dań. Idealne jako przystawka lub na obiad, jeśli podać je z sałatką i frytkami.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 2 łodyżki trawy cytrynowej, drobno posiekane
    • 1 gwiazdka anyżku
    • 3 goździki
    • 1 łyżka kurkumy
    • 2 łyżki wina Shaoxing
    • 6 skrzydełek kurczaka
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Trawę cytrynową wraz z szalotką i przyprawami włożyć do moździerza i rozgnieść na gładką pastę.
    2. Ponacinać skrzydełka ostrym nożem, a następnie natrzeć je pastą z trawy cytrynowej i winem.
    3. Odstawić skrzydełka do lodówki na 30 minut aby się zamarynowały.
    4. Ostrożnie włożyć skrzydełka do patelni z dobrze rozgrzanym olejem i smażyć przez 30 minut z obydwu stron.
    5. Podawać z sałatką lub ze smażonym ryżem.

    Rada:

    Aby skrzydełka się dobrze usmażyły w środku należy patelnię przykryć szczelnie przykrywką, aby nie wydostawało się z niej rozgrzane powietrze.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis