Frytki pieczone

    Frytki pieczone

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Zdrowe i smaczne frytki, które można podać na obiad do mięs i ryb. Zamiast smażyć je w oleju, piecze się je w piekarniku, ale mimo to zachowują chrupkość i wspaniały smak!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 4-6 średnich ziemniaków
    • sól i pieprz do smaku
    • oliwa z oliwek (najlepiej w sprayu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C (z termoobiegiem). W przypadku piekarnika na gaz trzeba pilnować frytek, żeby się nie przypaliły.
    2. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, ziemniaki obrać lub oczyścić (jeśli mają cienką skórkę) i pokroić w słupki lub w kliny. Nie mogą być zbyt grube, maksymalnie na 1 cm.
    3. Dużą blachę do pieczenia spryskać oliwą w sprayu lub posmarować zwykłą oliwą. Ułożyć na niej ziemniaki w jednej warstwie i obficie posypać solą i pieprzem.
    4. Piec przez 30 minut, aż będą chrupiące i przypieczone. W międzyczasie raz odwrócić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis