Curry z warzywami i zieloną soczewicą

    Curry z warzywami i zieloną soczewicą

    10polubień
    30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Aromatyczne curry, które można doprawić do swoich upodobań. Jest tu zielona papryka, ale można poeksperymentować z innymi warzywami, na przykład dodać kalafior, czerwoną paprykę, itp.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 łyżka oleju
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
    • 1 łyżka garam masala
    • 2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
    • 1 łyżka curry
    • 1 puszka (400 g) zielonej soczewicy
    • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
    • posiekana świeża kolendra (do dekoracji)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na dużej patelni, na średnim ogniu smażyć na oleju cebulę, czosnek i paprykę, aż zmiękną, a cebula się zeszkli.
    2. Dodać wszystkie przyprawy i mieszać przez 1-2 minuty.
    3. Dodać pomidory i gotować przez 5 minut.
    4. Dodać soczewicę i dobrze wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez 10 minut, ale nie gotować.
    5. Podawać z ryżem basmati lub zwykłym, udekorować świeżą kolendrą.

    Rada:

    Do tej potrawy można dodać mięso, np. pierś z kurczaka lub pokrojoną w kostkę wołowinę. Należy je podsmażyć, a następnie dodać do patelni wraz z przyprawami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis