Zupa z ziemniaków, dyni i kurczaka z curry

    Zupa z ziemniaków, dyni i kurczaka z curry

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ta zupa na pewno Was rozgrzeje! Jest gęsta, pożywna, kremowa, pikantna... idealna na zimowe miesiące. Zamiast ziemniaków można użyć ryżu. Jest tak pyszna, że każdy będzie chciał dokładkę!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 łyżeczka oleju z orzeszków ziemnych
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 2,5 łyżeczki żółtej pasty curry
    • 1,25 litra gorącej wody
    • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
    • 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę wielkości 2,5 cm
    • 2 filety z udka kurczaka (bez skóry), pokrojone w kostkę wielkości 2,5 cm
    • 750 g dyni pokrojonej w kostkę wielkości 2,5 cm
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami wody
    • 1 puszka (160 ml) mleczka kokosowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, smażąc przez 4-5 minut.
    2. Dodać pastę curry, wodę, sos rybny, ziemniaki (lub ryż), kurczaka i dynię.
    3. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną, ale nie będą się rozpadać. W przypadku ryżu zajmie to 20-25 minut.
    4. Wmieszać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą i mieszać, aż zupa zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
    5. Wmieszać mleczko kokosowe. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać gorącą wodę, aż się odpowiednio rozcieńczy.

    Rada:

    W wersji bez ziemniaków wystarczy dodać 130 g ryżu, ale nie dodawać już mąki ziemniaczanej.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis