Kotlety z kaszy gryczanej

    Kotlety z kaszy gryczanej

    32polubienia
    40min.


    Zrobione przez 16 osób

    Bardzo smaczne połączenie kaszy z białym serem. Takie kotleciki mogą być ciekawą alternatywą dla ziemniaków. Serwowane z surówką są sycące i zdrowe.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 8 

    • 1 szklanka kaszy gryczanej
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka soli
    • 300 g białego sera
    • 2 roztrzepane jajka
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 por (biała część)
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka pieprzu
    • 1/2 szklanki płatków owsianych do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Kaszę wsypać do rondelka, zalać 1/2 litra wrzącej wody i dodać łyżkę masła i soli.
    2. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawić do przestygnięcia.
    3. W międzyczasie pora drobniutko pokroić i podsmażyć na oliwie.
    4. Ser rozdrobnić widelcem, dodać pora, kaszę, jajka i przyprawy.
    5. Masę wyrobić ręką aby składniki dobrze się połączyły.
    6. Formować kotlety, obtaczać w płatkach owsianych i smażyć z obu stron na złoty kolor.

    Zamiennik

    Zamiast pora można użyć ćwiartkę białej cebuli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Dwa jajka to za dużo, dałam tyle a potem żałowałam, bo kotleciki rozwalały się już w trakcie panierowania. Smakowo też bez szału, w sumie jak smażona kasza. - 08 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis