Sposób przygotowania
Przygotowanie: 1godz. ›
Gotowanie: 10min. ›
+1godz. wyrastanie ›
Gotowe w: 2godz.10min.
- Wszystkie składniki na spód włożyć do miski robota kuchennego z końcówką w kształcie haka i wyrabiać przez 8-10 minut. Ciasto można też wyrabiać rękoma.
- Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na dwie równe części i każdą włożyć do nasmarowanej tłuszczem miski. Przykryć i odstawić na 45 minut do godziny, aby wyrosło (ma podwoić swoją objętość).
- W międzyczasie główkę czosnku przekroić na pół w poziomie, aby widać było ząbki. Włożyć do miski z 2 łyżkami wody i przykryć folią spożywczą. Gotować w mikrofalówce przez 1-2 minuty, aż czosnek będzie bardzo miękki. Odstawić pod przykryciem, aby ostygł.
- Gdy czosnek przestygnie, wycisnąć ząbki z łupinek i rozgnieść widelcem na papkę. Wymieszać z masłem i pietruszką. Można nieco osolić.
- Na 30-45 minut przed pieczeniem rozgrzać kamień do pizzy do 260 C umieszczając go na dnie piekarnika lub na najniższej półce.
- Każdą część ciasta umieścić na stolnicy posypanej mąką i rozwałkować do średnicy co najmniej 23 cm. Jedno ciasto posmarować połową masełka czosnkowego i ułożyć je na kamieniu. Piec przez około 4-5 minuty, aż się upiecze i będzie mieć na spodzie kilka brązowych plamek. Powtórzyć z drugim ciastem. Kroić przed podaniem.
Rada:
Ciasto można przygotować nawet 2 dni wcześniej. Wystarczy wstawić kulki ciasta do lodówki, a następnie wyjąć na godzinę przed pieczeniem i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosły, w tym czasie rozgrzewając kamień. Następnie należy kontynuować od 6 kroku.
Rada:
Czosnek można też piec owinięty w folii aluminiowej - przez 30-45 minut w temperaturze 200 stopni C.
Zamiennik:
Zamiast mąki pełnoziarnistej można dodać zwykłej mąki pszennej.
Wszystko o...
Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!