Pizza czosnkowa

    Pizza czosnkowa

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To coś pomiędzy pizzą a chlebem z masełkiem czosnkowym. Można też na wierzchu położyć mozzarellę. Doskonale pasuje jako dodatek do dań włoskich. Do jej wykonania potrzeba kamienia do pizzy.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 pizze o średnicy 23 cm

    • Spód
    • 150 g mąki pszennej
    • 50 g mąki pełnoziarnistej
    • 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 150 ml ciepłej wody
    • Masło czosnkowe
    • 40 g solonego masła o temperaturze pokojowej
    • 25 g drobno posiekanej natki pietruszki
    • 1 główka czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Wszystkie składniki na spód włożyć do miski robota kuchennego z końcówką w kształcie haka i wyrabiać przez 8-10 minut. Ciasto można też wyrabiać rękoma.
    2. Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na dwie równe części i każdą włożyć do nasmarowanej tłuszczem miski. Przykryć i odstawić na 45 minut do godziny, aby wyrosło (ma podwoić swoją objętość).
    3. W międzyczasie główkę czosnku przekroić na pół w poziomie, aby widać było ząbki. Włożyć do miski z 2 łyżkami wody i przykryć folią spożywczą. Gotować w mikrofalówce przez 1-2 minuty, aż czosnek będzie bardzo miękki. Odstawić pod przykryciem, aby ostygł.
    4. Gdy czosnek przestygnie, wycisnąć ząbki z łupinek i rozgnieść widelcem na papkę. Wymieszać z masłem i pietruszką. Można nieco osolić.
    5. Na 30-45 minut przed pieczeniem rozgrzać kamień do pizzy do 260 C umieszczając go na dnie piekarnika lub na najniższej półce.
    6. Każdą część ciasta umieścić na stolnicy posypanej mąką i rozwałkować do średnicy co najmniej 23 cm. Jedno ciasto posmarować połową masełka czosnkowego i ułożyć je na kamieniu. Piec przez około 4-5 minuty, aż się upiecze i będzie mieć na spodzie kilka brązowych plamek. Powtórzyć z drugim ciastem. Kroić przed podaniem.

    Rada:

    Ciasto można przygotować nawet 2 dni wcześniej. Wystarczy wstawić kulki ciasta do lodówki, a następnie wyjąć na godzinę przed pieczeniem i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosły, w tym czasie rozgrzewając kamień. Następnie należy kontynuować od 6 kroku.

    Rada:

    Czosnek można też piec owinięty w folii aluminiowej - przez 30-45 minut w temperaturze 200 stopni C.

    Zamiennik:

    Zamiast mąki pełnoziarnistej można dodać zwykłej mąki pszennej.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis