Sałatka z makaronem, szynką i brokułami

  • 1komentarz
  • 5polubień
  • 47min.

Ta sałatka to hit wszelkich imprez! Wyśmienicie smakuje i wspaniale się prezentuje. Nawet intensywnie czosnkowy sos nie jest w stanie odstraszyć.

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 250 g makaronu świderki
  • 1 brokuł
  • po połówce papryki czerwonej i żółtej
  • ćwiartka cebuli
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g gotowanej szynki
  • 100 g sera feta
  • 100 g czarnych drylowanych oliwek
  • SOS CZOSNKOWY
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 3 ząbki czosnku wyciśnietego przez praskę
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 47min. 

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odstawić do ostygnięcia.
  2. Brokuł ugotować na parze i podzielić na różyczki.
  3. Paprykę, cebulę i szynkę pokroić w kostkę, a oliwki na pół.
  4. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
  5. SOS

  6. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.
  7. Sałatkę układać warstwami. Część makaronu wymieszać z odrobiną sosu, posypać rozdrobnioną fetą, częścią warzyw i szynki. W ten sposób ułożyć trzy warstwy.
  8. Odstawić do lodówki na 20 minut.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

bella
autor:
0

jest pyszna czasami dodaje też jajko na twardo - 22 lut 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie