Placek marchewkowy

    Placek marchewkowy

    8polubień
    55min.


    Zrobione przez 11 osób

    Szybkie i niezawodne ciasto. Jeśli nie martwią nas dodatkowe kalorie można je pokryć lukrem lub polewą czekoladową. Można również je urozmaicić dodając orzechy, rodzynki lub suszoną żurawinę.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 4 jajka
    • 2 szklanki cukru
    • 2,5 szklanki startej marchewki
    • 1 szklanka oleju
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 szklanki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    2. Jajka ubijać z cukrem, powoli dolewając olej.
    3. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, cynamonem i solą.
    4. Dodawać mąkę partiami do masy jajeczno-olejowej, cały czas mieszając.
    5. Na końcu dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i dobrze wymieszać.
    6. Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki i piec przez 40 minut.

    inne pomysły

    Jeśli dodajemy bakalie należy je najpierw obtoczyć w mące i dodać do ciasta na końcu razem z marchewką.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis