Placek marchewkowy
1 / 1 Zdjęcie:  alaola
Następne

Placek marchewkowy

Szybkie i niezawodne ciasto. Jeśli nie martwią nas dodatkowe kalorie można je pokryć lukrem lub polewą czekoladową. Można również je urozmaicić dodając orzechy, rodzynki lub suszoną żurawinę.

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 15 

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  2. Jajka ubijać z cukrem, powoli dolewając olej.
  3. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, cynamonem i solą.
  4. Dodawać mąkę partiami do masy jajeczno-olejowej, cały czas mieszając.
  5. Na końcu dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i dobrze wymieszać.
  6. Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki i piec przez 40 minut.

inne pomysły

Jeśli dodajemy bakalie należy je najpierw obtoczyć w mące i dodać do ciasta na końcu razem z marchewką.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie