Babka drożdżowa

    Babka drożdżowa

    3polubienia
    2godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Klasyczna baba drożdżowa to obowiązkowa pozycja na stole wielkanocnym. Najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła ;) podawana z gorzkim kakao.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 babki (w klasycznej foremce na babkę)

    • 500 g mąki
    • 150 g cukru
    • 50 g świeżych drożdży
    • 200 ml ciepłego mleka
    • 6 żółtek
    • 125 g roztopionego masła
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 10 g cukru waniliowego lub aromat waniliowy
    • 6 łyżek cukru pudru
    • 5 g masła lub margaryny (do wysmarowania formy)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz.15min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 100 g mąki i tyle mleka, by uzyskać gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 15 minut.
    2. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem waniliowym.
    3. 2 formy na babkę posmarować masłem lub margaryną.
    4. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i wystudzone masło, mąkę, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, resztę mleka i cały czas wyrabiać ręką, aż w cieście ukażą się pęcherzyki powierza i zacznie odstawać od brzegów miski.
    5. Przelać do foremek i odstawić przykryte czystą ściereczką na ok. godzinę, do wyrośnięcia.
    6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 50 min., sprawdzać patyczkiem czy gotowe.
    7. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis