Schab pieczony
1 / 1 Zdjęcie:  marsha
Następne

Schab pieczony

  • 5 1
  • 2
    polubienia
  • 5godz.10min.

Schab pieczony w ziołach, z czosnkiem idealnie nadaje się zarówno na ciepło jak i na zimno. Równie smaczna jest wersja faszerowana śliwkami lub pieczarkami.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 główka czosnku
  • szczypta kminku mielonego
  • szczypta majeranku
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz.10min. 

  1. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Zrobić w schabie nożem dziurki-kieszonki, w które należy włożyć ząbki czosnku, tak, aby całkowicie schowały się w mięsie.
  3. Natrzeć cały kawałek mięsa kminkiem, majerankiem, tymiankiem i pieprzem. Skropić oliwą. włożyć do lodówki na całą noc lub na minimum 2-3 godziny przed pieczeniem, aby smaki i zapachy przypraw mogły przeniknąć potrawę.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  5. Przed pieczeniem schab posolić. Włożyć do naczynia żaroodpornego, brytfanny lub rękawa, podlać 200 ml wody i piec przez ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia podlewać lekko wodą.

rada

10 minut przed końcem pieczenia można odkryć mięso i włączyć termoobieg. Dzięki temu schab będzie miał chrupiącą skórkę.

Zobacz także

Komentarze i oceny (1)

1
autor: juzia

hmm ale przeciez schab pieczony z majerankiem mozna kupic w hiper czy supermarketach np henryk kania. tam jest bodajze troche miesa indyczego - 13 mar 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie