Schab pieczony

  • 2komentarze
  • 5polubień
  • 5godz.10min.

Schab pieczony w ziołach, z czosnkiem idealnie nadaje się zarówno na ciepło jak i na zimno. Równie smaczna jest wersja faszerowana śliwkami lub pieczarkami.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 główka czosnku
  • szczypta kminku mielonego
  • szczypta majeranku
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz.10min. 

  1. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Zrobić w schabie nożem dziurki-kieszonki, w które należy włożyć ząbki czosnku, tak, aby całkowicie schowały się w mięsie.
  3. Natrzeć cały kawałek mięsa kminkiem, majerankiem, tymiankiem i pieprzem. Skropić oliwą. włożyć do lodówki na całą noc lub na minimum 2-3 godziny przed pieczeniem, aby smaki i zapachy przypraw mogły przeniknąć potrawę.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  5. Przed pieczeniem schab posolić. Włożyć do naczynia żaroodpornego, brytfanny lub rękawa, podlać 200 ml wody i piec przez ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia podlewać lekko wodą.

rada

10 minut przed końcem pieczenia można odkryć mięso i włączyć termoobieg. Dzięki temu schab będzie miał chrupiącą skórkę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

magbag13
autor:
7

Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie skomentować komentarza juzi. W supermarketach można także znaleźć masę innych pieczonych potraw, mięsa gotowe, przyprawione do pieczenia, wszelkiej maści półprodukty i dania gotowe typu - wystarczy podgrzać. Gdyby uznać, że ich jakość i smak jest, jak domowa to w zasadzie serwisy typu allrecipes i blogi kulinarne stałyby się bezużyteczne . Schab pieczony w domu i schab z supermarketu - nawet jeśli obydwa są z majerankiem - to moim zdaniem dwa różne światy. Osobiście zdecydowanie wybieram schab z majerankiem pieczony w domu. Właśnie to robię na święta - i ten diabelny schab siedzi w piekarniku godzinę i 30 minut i wciąż jest bardzo twardy . - 19 kwi 2014

juzia
autor:
4

hmm ale przeciez schab pieczony z majerankiem mozna kupic w hiper czy supermarketach np henryk kania. tam jest bodajze troche miesa indyczego - 13 mar 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie