Schab pieczony

    Schab pieczony

    29polubień
    5godz.10min.


    Zrobione przez 207 osób

    Schab pieczony w ziołach, z czosnkiem idealnie nadaje się zarówno na ciepło jak i na zimno. Równie smaczna jest wersja faszerowana śliwkami lub pieczarkami.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg schabu bez kości
    • 1 główka czosnku
    • szczypta kminku mielonego
    • szczypta majeranku
    • szczypta tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 200 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz.10min. 

    1. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    2. Zrobić w schabie nożem dziurki-kieszonki, w które należy włożyć ząbki czosnku, tak, aby całkowicie schowały się w mięsie.
    3. Natrzeć cały kawałek mięsa kminkiem, majerankiem, tymiankiem i pieprzem. Skropić oliwą. włożyć do lodówki na całą noc lub na minimum 2-3 godziny przed pieczeniem, aby smaki i zapachy przypraw mogły przeniknąć potrawę.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Przed pieczeniem schab posolić. Włożyć do naczynia żaroodpornego, brytfanny lub rękawa, podlać 200 ml wody i piec przez ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia podlewać lekko wodą.

    rada

    10 minut przed końcem pieczenia można odkryć mięso i włączyć termoobieg. Dzięki temu schab będzie miał chrupiącą skórkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    magbag13
    autor:
    69

    Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie skomentować komentarza juzi. W supermarketach można także znaleźć masę innych pieczonych potraw, mięsa gotowe, przyprawione do pieczenia, wszelkiej maści półprodukty i dania gotowe typu - wystarczy podgrzać. Gdyby uznać, że ich jakość i smak jest, jak domowa to w zasadzie serwisy typu allrecipes i blogi kulinarne stałyby się bezużyteczne . Schab pieczony w domu i schab z supermarketu - nawet jeśli obydwa są z majerankiem - to moim zdaniem dwa różne światy. Osobiście zdecydowanie wybieram schab z majerankiem pieczony w domu. Właśnie to robię na święta - i ten diabelny schab siedzi w piekarniku godzinę i 30 minut i wciąż jest bardzo twardy . - 19 kwi 2014

    autor:
    41

    hmm ale przeciez schab pieczony z majerankiem mozna kupic w hiper czy supermarketach np henryk kania. tam jest bodajze troche miesa indyczego - 13 mar 2014

    amhspol
    autor:
    31

    Od jakiegoś czasu używam tego przepisu moja córka schabem jest zachwycona jest bardzo dobry. Używamy go jako dodatek do kanapek zamiast wędlin z masowych produkcji. Jeśli Juzia preferuje mięsa z hipermarketu to po co odwiedza tą stronę tu są przepisy dla koneserów. - 28 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis