Indyk faszerowany

    Indyk faszerowany

    7polubień
    11godz.15min.


    Zrobione przez 30 osób

    Delikatne mięso indycze zadowoli niejedno, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Taką potrawę można podać na świąteczny obiad lub inne wyjątkowe okazje.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 indyk
    • szczypta bazylii
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • Farsz
    • 300 g mielonego mięsa (najlepiej łopatki wieprzowej)
    • 200 g wątróbki drobiowej (zmielonej lub drobno posiekanej)
    • 1 średnia cebula (posiekana, zmielona lub starta na tarce)
    • 1 jajko
    • 1 pęczek pietruszki
    • 1/2 utartej gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 11godz.15min. 

    1. Indyka wypłukać, natrzeć solą, pieprzem, bazylią i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na noc do lodówki.
    2. Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni C.
    3. Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do indyka, a otwory zaszyć nicią kuchenną lub spiąć wykałaczkami.
    4. Indyka włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywą.
    5. Naczynie z indykiem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę/na każdy 1 kilogram indyka. Podlewać od czasu do czasu wyciekającym sosem.
    6. Sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie. Upieczony indyk będzie z wierzchu rumiany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis