Indyk faszerowany

    11 godz. 15 min

    Delikatne mięso indycze zadowoli niejedno, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Taką potrawę można podać na świąteczny obiad lub inne wyjątkowe okazje.

    marsha

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 34 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 indyk
    • szczypta bazylii
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • Farsz
    • 300 g mielonego mięsa (najlepiej łopatki wieprzowej)
    • 200 g wątróbki drobiowej (zmielonej lub drobno posiekanej)
    • 1 średnia cebula (posiekana, zmielona lub starta na tarce)
    • 1 jajko
    • 1 pęczek pietruszki
    • 1/2 utartej gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 11godz.15min. 

    1. Indyka wypłukać, natrzeć solą, pieprzem, bazylią i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na noc do lodówki.
    2. Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni C.
    3. Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do indyka, a otwory zaszyć nicią kuchenną lub spiąć wykałaczkami.
    4. Indyka włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywą.
    5. Naczynie z indykiem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę/na każdy 1 kilogram indyka. Podlewać od czasu do czasu wyciekającym sosem.
    6. Sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie. Upieczony indyk będzie z wierzchu rumiany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis