Zaloguj się Zarejestruj się

Indyk faszerowany

Delikatne mięso indycze zadowoli niejedno, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Taką potrawę można podać na świąteczny obiad lub inne wyjątkowe okazje.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 1 indyk
  • szczypta bazylii
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • Farsz
  • 300 g mielonego mięsa (najlepiej łopatki wieprzowej)
  • 200 g wątróbki drobiowej (zmielonej lub drobno posiekanej)
  • 1 średnia cebula (posiekana, zmielona lub starta na tarce)
  • 1 jajko
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 utartej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 11godz.15min. 

  1. Indyka wypłukać, natrzeć solą, pieprzem, bazylią i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na noc do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni C.
  3. Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do indyka, a otwory zaszyć nicią kuchenną lub spiąć wykałaczkami.
  4. Indyka włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywą.
  5. Naczynie z indykiem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę/na każdy 1 kilogram indyka. Podlewać od czasu do czasu wyciekającym sosem.
  6. Sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie. Upieczony indyk będzie z wierzchu rumiany.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie