Indyk faszerowany

Delikatne mięso indycze zadowoli niejedno, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Taką potrawę można podać na świąteczny obiad lub inne wyjątkowe okazje.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 indyk
  • szczypta bazylii
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • Farsz
  • 300 g mielonego mięsa (najlepiej łopatki wieprzowej)
  • 200 g wątróbki drobiowej (zmielonej lub drobno posiekanej)
  • 1 średnia cebula (posiekana, zmielona lub starta na tarce)
  • 1 jajko
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 utartej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 11godz.15min. 

  1. Indyka wypłukać, natrzeć solą, pieprzem, bazylią i majerankiem (z wierzchu i w środku). Wstawić na noc do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni C.
  3. Wszystkie składniki farszu wymieszać, włożyć do indyka, a otwory zaszyć nicią kuchenną lub spiąć wykałaczkami.
  4. Indyka włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wlać 1,5 szklanki wody, przykryć pokrywą.
  5. Naczynie z indykiem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę/na każdy 1 kilogram indyka. Podlewać od czasu do czasu wyciekającym sosem.
  6. Sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie. Upieczony indyk będzie z wierzchu rumiany.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie