Fasolka szparagowa konserwowa

    Fasolka szparagowa konserwowa

    4polubienia
    2dni2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wczesną jesienią warto poświęcić jedno popołudnie i zakonserwować świeże warzywa, aby służyły nam w zimowe dni. Fasolkę konserwową można wykorzystywać jako dodatek do pizzy, kanapek, sałatek lub jako surówkę do obiadu. Jest wyśmienita w smaku, soczysta i chrupiąca.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg fasolki szparagowej
    • 1 cebula
    • 3 marchewki
    • 1 łyżeczka gorczycy
    • 24 ziarenka czarnego pieprzu
    • 16 ziarenek ziela angielskiego
    • 8 liści laurowych
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 240 ml octu 10%
    • 8 łyżek cukru
    • 6 łyżek soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  +2dni odstawienie  ›  Gotowe w: 2dni2godz.10min. 

    1. Strąki fasolki opłukać, obciąć końcówki i usunąć ewentualne włókna, po czym włożyć do lekko osolonej, wrzącej wody i obgotować przez 3-5 min.
    2. Cebulę i marchew obrać i pokroić w plastry.
    3. Do słoików dodać plasterek cebuli, kilka plastrów marchewki, po 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, listek laurowy, gorczycę.
    4. Odcedzić fasolkę i jeszcze gorącą umieścić w słoikach. Przyciąć, jeżeli wystają poza słoik.
    5. Przygotować zalewę: zagotować 1 litr wody z dodatkiem soli, cukru i octu. Jeżeli będzie za mało zalewy, to należy dogotować więcej.
    6. Gorącą zalewę wlewać po brzegi słoików (fasolka w słoikach musi być cała zalana zalewą). Zakręcić i wstawić do garnka z wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoiczków - ok. 95 stopni, na ok. 70 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyjąć z wody.
    7. Pasteryzację powtórzyć po 48 godzinach pasteryzując słoiki przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    GrażynaMalęgowska
    3

    dziękuje właśnie szukam dobrego przepisy , problem tylko w tym iż mam tej fasolki w nadmiarze i te podane proporcje dodatków przerażają mnie mam liczyć ziarenka di słoików ufffffffffffff Pozdrawiam - 18 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis