Wegańska bita śmietana

To doskonała alternatywa dla łasuchów, którzy lubią bitą śmietanę, ale mają alergię na laktozę. Ta bita śmietana jest kremowa, lekko słodka i jest pyszna. Nie ma w niej kukurydzy ani soi. Można ją wyciskać z woreczka na owoce, ciasta, desery, nawet na ciepłe gofry. Nie próbowałam jeszcze jej dodawać do ciepłych napojów.

honeyandspice

Składniki

ilość sztuk: 500 gram (około)

  • 75 ml zastępnika mleka (np. mleko migdałowe, ryżowe, zbożowe)
  • 2 łyżeczki agar agar w proszku
  • 5 łyżeczek skrobi z tapioki
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 mała szczypta soli
  • 325 ml mleczka kokosowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. Mleko migdałowe, agar agar, skrobię z tapioki, syrop z agawy, sól i mleczko kokosowe wymieszać w małym garnku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając.
  2. Zdjąć z ognia i zmiksować za pomocą ręcznego miksera na gładką masę. Odstawić na 5 minut, aby ostygło, a następnie wstawić do lodówki aby schłodziło, na około 1 godzinę.
  3. Gdy masa będzie zimna, powinna stężeć. Ubić zimną masę mikserem - jak normalną bitą śmietanę.
  4. Jeśli masa jest wystarczająco zimna, śmietana zachowa swój kształt. Jeśli nie trzyma kształtu, można ją wstawić z powrotem do lodówki jeszcze na jakiś czas. Nakładać śmietanę do woreczka i wyciskać na owoce, babeczki, tarty i ciasta.

Rada:

Składniki do tej śmietany, takie jak agar agar, skrobia z tapioki, syrop z agawy, czy zamienniki mleka, można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie