Wegańska bita śmietana

    Wegańska bita śmietana

    7polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 6 osób

    To doskonała alternatywa dla łasuchów, którzy lubią bitą śmietanę, ale mają alergię na laktozę. Ta bita śmietana jest kremowa, lekko słodka i jest pyszna. Nie ma w niej kukurydzy ani soi. Można ją wyciskać z woreczka na owoce, ciasta, desery, nawet na ciepłe gofry. Nie próbowałam jeszcze jej dodawać do ciepłych napojów.

    Składniki
    ilość sztuk: 500 gram (około)

    • 75 ml zastępnika mleka (np. mleko migdałowe, ryżowe, zbożowe)
    • 2 łyżeczki agar agar w proszku
    • 5 łyżeczek skrobi z tapioki
    • 2 łyżki syropu z agawy
    • 1 mała szczypta soli
    • 325 ml mleczka kokosowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mleko migdałowe, agar agar, skrobię z tapioki, syrop z agawy, sól i mleczko kokosowe wymieszać w małym garnku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając.
    2. Zdjąć z ognia i zmiksować za pomocą ręcznego miksera na gładką masę. Odstawić na 5 minut, aby ostygło, a następnie wstawić do lodówki aby schłodziło, na około 1 godzinę.
    3. Gdy masa będzie zimna, powinna stężeć. Ubić zimną masę mikserem - jak normalną bitą śmietanę.
    4. Jeśli masa jest wystarczająco zimna, śmietana zachowa swój kształt. Jeśli nie trzyma kształtu, można ją wstawić z powrotem do lodówki jeszcze na jakiś czas. Nakładać śmietanę do woreczka i wyciskać na owoce, babeczki, tarty i ciasta.

    Rada:

    Składniki do tej śmietany, takie jak agar agar, skrobia z tapioki, syrop z agawy, czy zamienniki mleka, można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis