Kotlety z grzybów leśnych

    Kotlety z grzybów leśnych

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 6 osób

    Potrawa pachnąca lasem. Te kotlety grzybowe pasują do kasz i ziemniaków jako alternatywa dla mielonych.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
    • 2 cebule
    • 2 jajka
    • 1 czerstwa bułka pszenna
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • 200 g bułki tartej
    • pieprz
    • tymianek
    • majeranek
    • sól
    • 8 łyżek oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
    2. Grzyby oczyścić, dobrze wypłukać i drobno pokroić.
    3. Cebule obrać, posiekać i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać grzyby i całość dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20 min. Następnie odkryć i podsmażyć aż do odparowania nadmiaru wody.
    4. Uduszone grzyby zmiksować lub przepuścić przez maszynkę. Dodać do odciśniętej bułki pszennej, wraz z jajkiem i dokładnie wymieszać.
    5. Dodać sól, pieprz, majeranek, tymianek, pokrojony drobno czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
    6. Formować niewielkie kotlety, obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis