Kotlety z grzybów leśnych

Potrawa pachnąca lasem. Te kotlety grzybowe pasują do kasz i ziemniaków jako alternatywa dla mielonych.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 500 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g bułki tartej
  • pieprz
  • tymianek
  • majeranek
  • sól
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
  2. Grzyby oczyścić, dobrze wypłukać i drobno pokroić.
  3. Cebule obrać, posiekać i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać grzyby i całość dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20 min. Następnie odkryć i podsmażyć aż do odparowania nadmiaru wody.
  4. Uduszone grzyby zmiksować lub przepuścić przez maszynkę. Dodać do odciśniętej bułki pszennej, wraz z jajkiem i dokładnie wymieszać.
  5. Dodać sól, pieprz, majeranek, tymianek, pokrojony drobno czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
  6. Formować niewielkie kotlety, obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie