Faszerowany bakłażan

    Faszerowany bakłażan

    5polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bakłażan jest potocznie nazywany "gruszką miłości", uznany za afrodyzjak będzie wspaniałą propozycją na lekką kolację we dwoje.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 bakłażan
    • ćwiartka cebuli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 pomidor
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 100 g czarnych oliwek bez pestek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    • 1 łyżeczka oregano
    • 100 g sera mozzarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Bakłażana przeciąć na pół, wydrążyć miąższ pozostawiając około 1,5 cm przy skórce, oprószyć solą i odstawić na 15 minut.
    2. Miąższ pokroić w kosteczkę i oprószyć solą.
    3. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie.
    4. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kosteczkę.
    5. Paprykę pokroić w kostkę, a oliwki poprzekrajać na pół. Odłożyć 2 łyżki oliwek do dekoracji.
    6. Do podsmażonej cebuli dodać miąższ bakłażana, paprykę, pomidora, oliwki, czosnek i przyprawy.
    7. Poddusić na wolnym ogniu przez około 5 minut.
    8. Połówki bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    9. Nałożyć farsz i przykryć plastrami mozzarelli.
    10. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
    11. Bakłażany ułożyć w natłuszczonym oliwą żaroodpornym naczyniu i piec przez 45 minut.
    12. Przed podaniem udekorować oliwkami.

    inne pomysły

    Do farszu można dodać parę różyczek brokułów albo różnokolorową paprykę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis