Klopsy

    Klopsy

    12polubień
    40min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Przepis mojej mamy na smakowite klopsy szczególnie uwielbiane przez jej wnuki. Podawane z kaszą, kluseczkami lub ziemniakami w towarzystwie buraczków stanowią pyszne danie obiadowe.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 10 

    • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
    • 1 duża cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 jajko
    • 3 łyżki mąki do obtoczenia klopsów
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
    2. Odłożyć dwie łyżki cebuli, a resztę wymieszać z mielonym mięsem.
    3. Do masy mięsnej dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz oraz jajko.
    4. Masę wyrobić ręką, aby składniki się dobrze wymieszały i połączyły.
    5. Formować średniej wielkości kulki, obtaczać w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie.
    6. Klopsy przełożyć do rondla, podlać wodą i oliwą która została z podsmażania, dodać odłożoną wcześniej cebulę, wyciśniete 2 ząbki czosnku i mieloną paprykę.
    7. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby klopsy się nie przypaliły.

    rada

    Jeśli sos pod koniec duszenia będzie wodnisty można go zagęścić dodając łyżkę mąki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 19 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis