Zupa krupnik

To jedna z najpopularnieszych polskich zup. Dzięki kaszy jęczmiennej bardzo sycąca. Dodatek suszonych grzybów czyni ją bardzo aromatyczną.

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 szyjka z indyka lub kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 łyżka vegetty
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. Szyjkę, marchewkę, pietruszkę i selera opłukać i wrzucić do garnka.
  2. Wlać około 1,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia
  3. Dodać cebulę, czosnek, grzyby i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
  4. Następnie wsypać kaszę jęczmienną i gotować przez kolejne 20 minut.
  5. Ziemniaki wyszorować, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Gotować przez kolejne 15 minut.
  6. W międzyczasie z zupy wyjąć marchewkę, selera, pietruszkę i szyjkę.
  7. Marchewkę pokroić w talarki i wrzucić z powrotem do zupy.
  8. Szyjkę indyczą obrać z mięsa, kawałki mięsa dodać do zupy.

zamiennik

Możemy ugotować bezmięsną wersję tej zupy. Zmiast szyjki z indyka dorzućmy parę pieczarek.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie