Zupa krupnik

    (2)
    1 godz. 10 min

    To jedna z najpopularnieszych polskich zup. Dzięki kaszy jęczmiennej bardzo sycąca. Dodatek suszonych grzybów czyni ją bardzo aromatyczną.

    alaola

    Washington, Stany Zjednoczone
    Zrobione przez 25 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szyjka z indyka lub kurczaka
    • 2 marchewki
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1/2 selera
    • 3 ziemniaki
    • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    • 3-4 suszone grzyby
    • 1 łyżka vegetty
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Szyjkę, marchewkę, pietruszkę i selera opłukać i wrzucić do garnka.
    2. Wlać około 1,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia
    3. Dodać cebulę, czosnek, grzyby i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
    4. Następnie wsypać kaszę jęczmienną i gotować przez kolejne 20 minut.
    5. Ziemniaki wyszorować, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Gotować przez kolejne 15 minut.
    6. W międzyczasie z zupy wyjąć marchewkę, selera, pietruszkę i szyjkę.
    7. Marchewkę pokroić w talarki i wrzucić z powrotem do zupy.
    8. Szyjkę indyczą obrać z mięsa, kawałki mięsa dodać do zupy.

    zamiennik

    Możemy ugotować bezmięsną wersję tej zupy. Zmiast szyjki z indyka dorzućmy parę pieczarek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (1)

    MartaAleksandraP
    0

    jest super bez was bym ne ugotowala diekuje  -  29 maj 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis