Ciasto z cukinią i borówką amerykańską

    Ciasto z cukinią i borówką amerykańską

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszne i wilgotne ciasto. Niska zawartość cukru, przemycona cukinia i wspaniałe borówki sprawiają, że jest to świetna przekąska dla dzieci.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 250 g mąki pszennej
    • 1/4 szklanki brązowego cukru
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 2 szklanki startej cukinii
    • 1 szklanka borówki amerykańskiej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużej misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, sodę, cynamon i proszek do pieczenia.
    2. Ubić jajka dodając partiami olej i aromat waniliowy.
    3. Do masy jajecznej dodawać łyżką suche składniki, cały czas mieszając.
    4. Cukinię obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na drobnych oczkach.
    5. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając.
    6. Na końcu dodać borówki i wymieszać.
    7. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
    8. Foremkę o wymiarach 20x20cm natłuścić i przełożyć do niej ciasto.
    9. Piec przez 45 minut w temperaturze 175 stopni C.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis