Tarta brokułowa z szynką

    Tarta brokułowa z szynką

    8polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Wspaniale pożywne danie nie tylko dla wielbicieli jajek! Pyszne połączenie brokułów i szynki na kruchym spodzie. Palce lizać!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Kruche ciasto
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 100 g masła
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • Farsz
    • 1/2 szklanki mleka
    • 3 łyżki śmietany 30 %
    • 5 jajek
    • 1 brokuł
    • 200 g szynki gotowanej
    • 100 g sera feta
    • ćwiartka cebuli
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1 łyżeczka papryki ostrej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

      Ciasto:

    1. Zimne masło posiekać z mąką.
    2. Dodać jajko, sól i sok z cytryny, posiekać razem nożem.
    3. Na końcu składniki zagnieść szybko ręką. Nie wyrabiać, gdyż kruche ciasto nie lubi ciepła!
    4. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
    5. Farsz:

    6. Brokuł rozdrobnić na różyczki.
    7. Szynkę i cebulę pokroić w kosteczkę.
    8. Jajka ubić trzepaczką, dodając mleko, śmietanę i przyprawy.
    9. Fetę rozdrobnić i dodać do jajek, już nie ubijać tylko wymieszać.
    10. Do masy jajecznej dodać brokuły, szynkę, cebulę oraz czosnek przeciśniety przez praskę.
    11. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
    12. Tortownicę natłuścić, a następnie zetrzeć do niej ciasto na grubych oczkach tarki. Ciasto powinno pokryć całą powierzchnię formy.
    13. Ciasto włożyć do piekarnika i podpiec przez 10 minut.
    14. Na wierzch podpieczonego ciasta wylać farsz.
    15. Piec przez 45 minut w temperaturze 190 stopni C.

    rada

    Do farszu można również dodać pokrojoną kolorową paprykę lub parę oliwek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis