Ciasteczka amiszów

    Ciasteczka amiszów

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 141 osób

    To przepis wykorzystywany przez amiszów w północno-środkowej części Stanów Zjednoczonych, w okolicach Wisconsin i Iowa.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 235 ml (1 szklanka) oleju roślinnego
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 120 g (1 szklanka) cukru pudru
    • 2 jajka
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 560 g (4 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 3/4 łyżeczki kamienia winnego (wodorowinianu potasu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Wysmarować tłuszczem blachę do ciastek.
    2. W dużej misce wymieszać na gładką masę masło z olejem, cukrem i cukrem pudrem. Mieszając dodawać jajka, po jednym na raz, a następnie dodać wanilię. Wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną i kamieniem winnym. Mieszając dodać do mieszaniny z cukrem aż wszystko się połączy. Nakładać ciasto łyżeczką na przygotowane blachy do pieczenia.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku 8 do 10 minut lub do momentu aż spody będą lekko rumiane. Zdjąć z blachy i odstawić do ostygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kamień winny

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis