Krokiety z kapustą i pieczarkami

    Krokiety z kapustą i pieczarkami

    14polubień
    55min.


    Zrobione przez 63 osoby

    Ta najbardziej znana wersja krokietów - z kapustą i grzybami - najczęściej pojawia się na wigilijnych stołach. Krokiety te wybornie smakują podawane z czerwonym barszczem.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto naleśnikowe
    • 500 ml mleka
    • 250 g mąki
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • Farsz
    • 500 g kiszonej kapusty
    • 500 g pieczarek
    • 1 średnia cebula
    • sól
    • pieprz
    • 5 łyżek oleju
    • Panierka
    • 1 jajko
    • 100 g bułki tartej
    • 2 łyżki oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Składniki na ciasto naleśnikowe - wodę, mleko, 2 jajka, mąkę i sól - włożyć do miski i wymieszać trzepaczką lub zmiksować na gładką masę.
    2. Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.
    3. Przygotować farsz: kiszoną kapustę obgotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy wystygnie - odcisnąć wodę i kapustę drobno poszatkować.
    4. Pieczarki wymyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
    5. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę.
    6. Dodać pieczarki i podsmażyć. Gdy odparuje z nich woda - dodać kapustę. Dusić całość na patelni ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    7. Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zwijać w krokiety, tak aby nie wypadał.
    8. Przed podaniem panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    20

    - - 23 gru 2014

    WandiWandi
    autor:
    10

    - - 17 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis