Placki z buraczków

    Placki z buraczków

    28polubień
    55min.


    Zrobione przez 18 osób

    Puszyste, kolorowe, pyszne placuszki z buraków. To przepis, którego historia sięga XVIII wieku. Ponoć najlepiej smakują z dziczyzną – niegdyś regularnie spożywane do śniadania. Są słodkie, ale pasują zarówno do słodkich, jak i pikantnych dań.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 250 g buraków, ugotowanych, obranych i przestudzonych
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 4 duże jajka
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 100 g mąki wymieszanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka stopionego masła
    • olej roślinny do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem oleju) zmiksować w robocie kuchennym. Odstawić ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.
    2. W patelni rozgrzać olek i nakładać łyżką ciasto. Gdy na wierzchu placków zaczną pojawiać się bąbelki - odwracać je. (Uwaga: szybko się przypalają!) Podawać na ciepło lub na zimno z łyżeczką śmietany, sosem malinowym lub truskawkowym.

    Dodatki:

    Przepis na sos jagodowy: w rondelku gotować przez 2-3 minuty 100 g świeżych jagód z łyżką cukru i sokiem z 1/2 cytryny (aż sos będzie płynny, a jagody popękają). Podawać na ciepło lub na zimno.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    4

    Placki z buraków są świetne. Ja jadłem w dwóch odmianach na ostro z: szynką prosciutto, mozzarellą, oliwkami i pomidorkami; oraz na słodko z: jabłkami, śmietaną i syropem klonowym! Oba dania pyszne więc serdecznie polecam!! - 24 lut 2015

    NataliaKotwieja
    2

    - - 27 lis 2013

    autor:
    0

    Buraczki odkrywam na nowo to już kolejny przepis z wykorzystaniem buraków, który mnie zadziwił - 16 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis