Quiche ze szpinakiem, brokułami i pieczarkami

    (4)
    45 min

    To prosty sposób na smaczną kisz. Ja dodaję do niej czosnek, ale nie jest on konieczny. Najlepiej kupić gotowe kruche ciasto, albo można ją zrobić bez spodu - obie wersje są pyszne. Jeśli nie masz creme fraiche, możesz użyć 150 ml chudego mleka!


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 mała czerwona lub biała cebula, posiekana
    • 1 mały ząbek czosnku, posiekany (opcjonalnie)
    • 2 różyczki brokuła, pokrojone
    • 200 g pieczarek, posiekanych
    • 100 g świeżych liści szpinaku
    • 2 jajka
    • 50 ml chudego mleka
    • 100 ml creme fraiche lub śmietany 18%
    • 100-150 g startego żółtego sera
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie kruchego ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Wyłożyć ciastem głęboką formę do tarty lub naczynie żaroodporne.
    3. W garnku podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, brokułem i pieczarkami. Po ok. 5 minutach dodać liście szpinaku. Dusić, aż zmiękną. Dobrze odcedzić całą wodę z garnka, żeby kisz nie była zbyt mokra.
    4. W misce roztrzepać jajka, dodać crème fraiche, mleko i starty ser, i dobrze wymieszać. Dodać podsmażone warzywa, sól i pieprz. Wymieszać i wlać do naczynia wyłożonego ciastem. Jeśli farszu będzie za dużo, resztę, która się nie zmieści do ciasta można go nałożyć do mniejszego naczynia i zapiec bez ciasta.
    5. Piec przez 30 minut, aż się przyrumieni. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)