Quiche ze szpinakiem, brokułami i pieczarkami

    Quiche ze szpinakiem, brokułami i pieczarkami

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To prosty sposób na smaczną kisz. Ja dodaję do niej czosnek, ale nie jest on konieczny. Najlepiej kupić gotowe kruche ciasto, albo można ją zrobić bez spodu - obie wersje są pyszne. Jeśli nie masz creme fraiche, możesz użyć 150 ml chudego mleka!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 mała czerwona lub biała cebula, posiekana
    • 1 mały ząbek czosnku, posiekany (opcjonalnie)
    • 2 różyczki brokuła, pokrojone
    • 200 g pieczarek, posiekanych
    • 100 g świeżych liści szpinaku
    • 2 jajka
    • 50 ml chudego mleka
    • 100 ml creme fraiche lub śmietany 18%
    • 100-150 g startego żółtego sera
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie kruchego ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Wyłożyć ciastem głęboką formę do tarty lub naczynie żaroodporne.
    3. W garnku podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, brokułem i pieczarkami. Po ok. 5 minutach dodać liście szpinaku. Dusić, aż zmiękną. Dobrze odcedzić całą wodę z garnka, żeby kisz nie była zbyt mokra.
    4. W misce roztrzepać jajka, dodać crème fraiche, mleko i starty ser, i dobrze wymieszać. Dodać podsmażone warzywa, sól i pieprz. Wymieszać i wlać do naczynia wyłożonego ciastem. Jeśli farszu będzie za dużo, resztę, która się nie zmieści do ciasta można go nałożyć do mniejszego naczynia i zapiec bez ciasta.
    5. Piec przez 30 minut, aż się przyrumieni. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis