Mus z białej czekolady z koniakiem

    Mus z białej czekolady z koniakiem

    3polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszny mus czekoladowy, który najlepiej smakuje ze świeżymi owocami lub z sosem owocowym. Doskonały na przyjęcia, bo można go przygotować dużo wcześniej. Można go też przygotować w dużej ilości, przygotować mus z ciemnej czekolady i podawać obydwa razem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g białej czekolady dobrej jakości, posiekanej
    • 4 łyżki brandy lub koniaku
    • 2 łyżki wody
    • 300 ml śmietany kremówki, ubitej
    • 2 białka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Stopić białą czekoladę z koniakiem w kąpieli wodnej. Mieszać, aż masa będzie gładka, a następnie zdjąć z ognia. Lekko przestudzić.
    2. W międzyczasie ubić białka, ale nie na zupełnie sztywno.
    3. Delikatnie wymieszać przestudzoną masę czekoladową z ubitą śmietaną, a następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać całość gumową szpatułką.
    4. Ponakładać mus do 6 szklanek lub pucharków i chłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis