Krokiety z mięsem

    Krokiety z mięsem

    19polubień
    40min.


    Zrobione przez 120 osób

    Krokiety można zamrażać, warto więc zrobić ich więcej, zamrozić i będą później na szybki obiad (mrozimy przed opanierowaniem). Najbardziej smakują podsmażone, lekko chrupiące i polane ketchupem.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto naleśnikowe
    • 500 ml mleka
    • 250 g mąki
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • Farsz
    • 500 g mielonego mięsa (wołowe, drobiowe lub wieprzowe)
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 jajko
    • 1 łyżka natki pietruszki
    • 1 szczypta bazylii
    • 1 szczypta tymianku
    • pieprz i sól do smaku
    • Panierka
    • 1 jajko
    • 100 g bułki tartej
    • 2 łyżki oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Składniki na ciasto naleśnikowe - wodę, mleko, 2 jajka, mąkę i sól - zmiksować na gładką masę.
    2. Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.
    3. Przygotować farsz: czosnek obrać i przepuścić przez praskę.
    4. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju.
    5. Dodać mięso, czosnek, sól, pieprz, bazylię, tymianek i wszystko razem smażyć ok. 10 minut.
    6. Mięso przełożyć do miski, gdy ostygnie dodać jajko, bułkę tartą (jeżeli masa jest za rzadka), drobno posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać.
    7. Tak przygotowany farsz odstawić do ostygnięcia, po czym nakładać na naleśniki i zawijać.
    8. Przed podaniem panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    16

    naprawdę świetny przepis - połączenie ziół daje naprawdę niesamowity smak! polecam - 28 mar 2015

    PatrycjaBorkowska
    14

    Świetny przepis zmienilam go troche. Do farszu jeszcze na patelni dodalam 100g startego sera żółtego. I na koniec dodalam do farszu juz wystygnietego drobno pokrojone 4 ogórki konsetwowe. Farsz wyszedł wyśmienity. Polecam - 08 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis