Krokiety z pieczarkami

    Krokiety z pieczarkami

    17polubień
    40min.


    Zrobione przez 91 osób

    To popisowe danie mojej teściowej. Robi je dosyć często - ale nikt z nas nie narzeka, bo jesteśmy wielkimi smakoszami tych krokietów. Pysznie smakują podawane z czerwonym barszczem.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto naleśnikowe
    • 500 ml mleka
    • 250 g mąki
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • Farsz
    • 400 g pieczarek
    • 1 średnia cebula
    • 100 g żółtego sera, startego na grubych oczkach
    • pieprz
    • szczypta soli
    • Panierka
    • 1 jajko
    • 100 g bułki tartej
    • 2 łyżki oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe - wodę, mleko, 2 jajka, mąkę i sól - włożyć do miski i wymieszać trzepaczką lub zmiksować na gładka masę.
    2. Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.
    3. Przygotować farsz: pieczarki umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce (na średnich oczkach).
    4. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut. Kiedy już będą podduszone - przyprawić pieprzem i solą, po czym podsmażać jeszcze przez ok. 5 minut.
    5. Farsz lekko przestudzić, dodać starty żółty ser, wymieszać. Jeżeli farsz jest za rzadki można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.
    6. Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zwijać w krokiety, tak aby nie wypadał.
    7. Przed podaniem panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    13

    Pycha - 16 lut 2015

    ArthurBobryk
    autor:
    3

    Rewelacja. !! - 12 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis