Biała kiełbasa pieczona

    Biała kiełbasa pieczona

    11polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 74 osoby

    Potrawa, z którą nieodzownie kojarzy mi się Wielkanocne śniadanie. Wyśmienicie smakuje jako danie na ciepło z musztardą lub piwnym sosem i na zimno, z ćwikłą z chrzanem.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg białej kiełbasy
    • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
    • 100 ml wody
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • tymianek
    • szczypta soli
    • pieprz czarny mielony

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Kiełbasę wymyć.
    2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    3. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim ciasno kiełbasę.
    4. Kiełbasę natrzeć czosnkiem, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
    5. Kiełbasę podlać wodą, naczynie z kiełbasą przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    6. Piec przez ok. 60 minut, co jakiś czas nakłuwając kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody. Na 10 minut przed końcem pieczenia, naczynie odkryć i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru. Podawać z pieczywem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    MałgorzataGola
    5

    Zrobiłam dokładnie tak jak w podanym przepisie , wyszło super , wszystkim smakowało - 02 kwi 2015

    autor:
    5

    Zrobiłam dokładnie tak jak jest w przepisie i dodałam białą kiełbasę od H. Kani wszyło świetnie - 01 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis