Biała kiełbasa pieczona

  • 1komentarz
  • 6polubień
  • 1godz.40min.

Potrawa, z którą nieodzownie kojarzy mi się Wielkanocne śniadanie. Wyśmienicie smakuje jako danie na ciepło z musztardą lub piwnym sosem i na zimno, z ćwikłą z chrzanem.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek
  • szczypta soli
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

  1. Kiełbasę wymyć.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim ciasno kiełbasę.
  4. Kiełbasę natrzeć czosnkiem, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
  5. Kiełbasę podlać wodą, naczynie z kiełbasą przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  6. Piec przez ok. 60 minut, co jakiś czas nakłuwając kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody. Na 10 minut przed końcem pieczenia, naczynie odkryć i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru. Podawać z pieczywem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Agacia512
autor:
1

Zrobiłam dokładnie tak jak jest w przepisie i dodałam białą kiełbasę od H. Kani wszyło świetnie - 01 mar 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie