Wielkanocna babka

    Wielkanocna babka

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wielkanoc bez babki to jak Boże Narodzenie bez choinki - mawia moja ciocia. I to prawda, bo ciasto owo bardzo zakorzeniło się w polskiej tradycji. Prezentowana w przepisie babka jest puszysta, wilgotna i pyszna.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g masła, stopionego i przestudzonego
    • 4 jajka
    • 350 g mąki ziemniaczanej
    • 50 g mąki zwykłej
    • 200 g cukru
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 5 łyżek bułki tartej
    • 5 łyżek cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Formę do pieczenia posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    3. Jaja dokładnie wymieszać z cukrem.
    4. Dodać mąki (obie), cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
    5. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło.
    6. Całość utrzeć na gładką masę i przelać do foremki.
    7. Piec babkę w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45 minut (sprawdzać patyczkiem czy gotowa).
    8. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

    rada

    Aby uzyskać babę dwukolorową należy ciasto rozdzielić i do jednej jego części dodać 2 łyżki kakao - wlewać do formy obie masy naprzemiennie.

    rada

    Jeżeli otrzymana masa, przed upieczeniem, jest za gęsta - można do ciasta dodać mleko.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis