Ciasteczka a'la linzer torte

    Ciasteczka a'la linzer torte

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 53 osoby

    Te ciasteczka stanowią odmianę klasycznego austriackiego deseru z orzechowym ciastem, z dżemem i kratką na wierzchu. Piękny smakołyk na święta.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 170 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 80 g (3/4 szklanki) zmielonych migdałów blanszowanych w słupkach
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
    • 340 g (1 szklanka) dżemu malinowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 28x18 cm.
    2. W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko i skórkę z cytryny. W innej misce wymieszać mąkę z migdałami, cynamonem i goździkami. Do utartej masy, mieszając, stopniowo dodawać suche składniki. Ciasto będzie gęste, więc może będzie trzeba wyrobić je ręcznie, aby wszystko się dobrze połączyło. Połowę ciasta wyłożyć na dno przygotowanej blachy i dobrze docisnąć ręką.
    3. Połowę ciasta wyłożyć na dno przygotowanej blachy i dobrze docisnąć ręką. Na tak przygotowany spód wyłożyć dżem. Na powierzchni lekko posypanej mąką zrolować pozostałe ciasto tak, by powstał długi walec o średnicy ok. 1,5 cm. Paski ciasta położyć na wierch dżemu tak, by powstał wzór kratki.
    4. Piec 40 minut lub do czasu aż wierzch ciasta będzie złocisty. Schłodzić w blasze na metalowej podstawce. Pokroić w kostkę o wymiarach 2,5 cm x 5 cm.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis