Enchiladas z mieloną wołowiną

    Enchiladas z mieloną wołowiną

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Enchiladas to tortille z mąki pszennej nadziewane mięsem wołowym. To świetne danie kuchni meksykańskiej, które można podać gościom.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mielonej wołowiny
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1/2 łyżeczki (lub więcej) ostrej papryki chili (zmielonej)
    • 8 tortilli z mąki pszennej
    • 55 g startego żółtego sera
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Mięso podsmażyć wraz z cebulą.
    2. Dodać czosnek i smażyć przez 1 minutę, a następnie dodać pomidory, koncentrat, oregano, kumin, chili i sól.
    3. Gotować przez 15 minut.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Na środek każdej tortilli nałożyć nieco mięsa, zawinąć jak naleśnik i układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym serem i piec przez 10-15 minut, aż ser się przyrumieni.

    Rada:

    Podawać z sałatką i kwaśną śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis