Tost z gruszką

    Tost z gruszką

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Uwielbiam te tosty! Sekret tkwi w pysznym sosie serowym. Używam grojera i zanurzam całą kanapkę w sosie, aby się nim dobrze pokryła. Następnie zapiekam ją w piekarniku. Dla niektórych może to być ciut za dużo, ale przecież ilość sosu i sera można zmniejszyć.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 2 kromki dobrego chleba (może być nieco czerstwy)
    • 150 ml mleka
    • 1 łyżka masła (plus do posmarowania chleba)
    • 1 łyżka mąki
    • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
    • 125 g startego żółtego sera o wyraźnym smaku
    • musztarda dijońska
    • 1/2 twardej gruszki pokrojonej w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    2. Opiec kromki chleba w tosterze, lub podpiekając w piekarniku przez kilka minut. Odstawić.
    3. Mleko podgrzewać w mikrofalówce przez 45 sekund. Odstawić.
    4. W rondelku na średnim ogniu stopić masło i dodać mąkę. Mieszać, aż mąka będzie mieć złoty kolor. Stale mieszając drewnianą łyżką, powoli dodawać ciepłe mleko. Mieszać, aż wszystko się dobrze połączy. Jeśli w sosie są grudki można mieszać trzepaczką. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje tak, że łyżka będzie zostawiać ślady na dnie garnka. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać 1/3 sera i mieszać, aż się stopi. Odstawić.
    5. Jedną kromkę chleba posmarować masłem, a drugą musztardą. Na musztardzie ułożyć plasterki gruszki i oprószyć solą. Przykryć serem żółtym. Przykryć kromką z masłem i włożyć do rondelka z sosem. Poruszać nieco kanapką i odwrócić na drugą stronę, żeby się cała pokryła sosem - ostrożnie, żeby się nie rozpadła.
    6. Przełożyć kanapkę na blachę do pieczenia (blachę wyłożyć papierem do pieczenia, co nam później ułatwi sprzątanie) i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 6-7 minut. Uważać, aby kanapka się nie przypaliła.
    7. Jeśli po upływie 7 minut wierzch nie będzie przyrumieniony - włączyć funkcję grilla na 2-3 minuty. Ser powinien się stopić i być miejscami przypieczony.
    8. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na talerz i odstawić na 5 minut. Smacznego!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis