Grzybowa ze świeżych grzybów

    Grzybowa ze świeżych grzybów

    5polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 12 osób

    Gdy jesienią jest sezon na grzyby, nazbierajmy ich tyle, żeby zrobić pyszny sos, albo zupę ze świeżych grzybów. Zupa z suszonych prawdziwków, na którą tutaj też mam przepis, też jest pyszna, ale wypróbujcie ten przepis - na pewno będzie Wam smakować!

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g świeżych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki)
    • 2 marchewki pokrojone w kostkę
    • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
    • 1/2 średniego selera pokrojonego w kostkę
    • 1 kostka bulionowa (opcjonalnie)
    • natka pietruszki
    • 6 ziarenek pieprzu
    • szczypta soli
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
    • 1 szklanka makaronu łazankowego lub świderki, ugotowanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Grzyby oczyścić ściereczką. Pokroić w plasterki. Zagotować w garnku z zimną wodą, po czym odcedzić i wypłukać.
    2. Do garnka ok. 2,5 litrowego wlać 2 litry wody. Dodać grzyby i gotować ok. 30 min. na małym ogniu.
    3. Dodać wymyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę (korzeń), kilka gałązek natki pietruszki i seler.
    4. Dosypać przyprawy - sól, pieprz. Można dodać do smaku posiekany ząbek czosnku i kostkę bulionową.
    5. Gdy warzywa będą miękkie należy podprawić zupę mąką (rozmieszaną uprzednio w kilku łyżkach zimnej wody lub roztopionej w rondelku łyżce masła), zagotować.
    6. Zupę podawać z makaronem.

    Zupa z suszonych prawdziwków

    Zupa z szuszonych prawdziwków - przepis

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis