Zaloguj się Zarejestruj się

Grzybowa ze świeżych grzybów

Gdy jesienią jest sezon na grzyby, nazbierajmy ich tyle, żeby zrobić pyszny sos, albo zupę ze świeżych grzybów. Zupa z suszonych prawdziwków, na którą tutaj też mam przepis, też jest pyszna, ale wypróbujcie ten przepis - na pewno będzie Wam smakować!

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 500 g świeżych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki)
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1/2 średniego selera pokrojonego w kostkę
  • 1 kostka bulionowa (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • 6 ziarenek pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • 1 szklanka makaronu łazankowego lub świderki, ugotowanego

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

  1. Grzyby oczyścić ściereczką. Pokroić w plasterki. Zagotować w garnku z zimną wodą, po czym odcedzić i wypłukać.
  2. Do garnka ok. 2,5 litrowego wlać 2 litry wody. Dodać grzyby i gotować ok. 30 min. na małym ogniu.
  3. Dodać wymyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę (korzeń), kilka gałązek natki pietruszki i seler.
  4. Dosypać przyprawy - sól, pieprz. Można dodać do smaku posiekany ząbek czosnku i kostkę bulionową.
  5. Gdy warzywa będą miękkie należy podprawić zupę mąką (rozmieszaną uprzednio w kilku łyżkach zimnej wody lub roztopionej w rondelku łyżce masła), zagotować.
  6. Zupę podawać z makaronem.

Zupa z suszonych prawdziwków

Zupa z szuszonych prawdziwków - przepis

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie