Grzybowa ze świeżych grzybów

Grzybowa ze świeżych grzybów

5polubień
1godz.15min.


Zrobione przez 10 osób

Gdy jesienią jest sezon na grzyby, nazbierajmy ich tyle, żeby zrobić pyszny sos, albo zupę ze świeżych grzybów. Zupa z suszonych prawdziwków, na którą tutaj też mam przepis, też jest pyszna, ale wypróbujcie ten przepis - na pewno będzie Wam smakować!

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 500 g świeżych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki)
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1/2 średniego selera pokrojonego w kostkę
  • 1 kostka bulionowa (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • 6 ziarenek pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • 1 szklanka makaronu łazankowego lub świderki, ugotowanego

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

  1. Grzyby oczyścić ściereczką. Pokroić w plasterki. Zagotować w garnku z zimną wodą, po czym odcedzić i wypłukać.
  2. Do garnka ok. 2,5 litrowego wlać 2 litry wody. Dodać grzyby i gotować ok. 30 min. na małym ogniu.
  3. Dodać wymyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę (korzeń), kilka gałązek natki pietruszki i seler.
  4. Dosypać przyprawy - sól, pieprz. Można dodać do smaku posiekany ząbek czosnku i kostkę bulionową.
  5. Gdy warzywa będą miękkie należy podprawić zupę mąką (rozmieszaną uprzednio w kilku łyżkach zimnej wody lub roztopionej w rondelku łyżce masła), zagotować.
  6. Zupę podawać z makaronem.

Zupa z suszonych prawdziwków

Zupa z szuszonych prawdziwków - przepis

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Ostatnio przeglądane

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis