Spaghetti napoletana

    Spaghetti napoletana

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Najprostsze danie z włoskiej kuchni. Makaron w sosie pomidorowym, pachnący czosnkiem i bazylią. Niezawodne!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 puszki pomidorów (po 400 g)
    • 30 g masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 łyżka świeżej bazylii
    • 2 łyżki natki pietruszki
    • 250 g makaronu spaghetti

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Pomidory z puszki wraz z zalewą przetrzeć przez sito.
    2. W dużym rondlu podgrzać masło i oliwę, dodać czosnek i podsmażyć, mieszając przez 1 minutę.
    3. Dodać pomidory i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 35 minut. Sos, parując, powinien zmniejszyć objętość o połowę.
    4. Na końcu wmieszać posiekaną bazylię i natkę pietruszki.
    5. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić i wymieszać z sosem.

    sposób podawania

    Spaghetti można posypać startym parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis