Grzybowa z suszonych prawdziwków

    Grzybowa z suszonych prawdziwków

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    "Na grzyby..." tę piosenkę Kabaretu Starszych Panów nucę każdej jesieni, w drodze do lasu, na grzybobranie. Bez zupy grzybowej nie wyobrażam sobie Wigilii, smakuje jednakże równie smacznie o każdej porze roku, wypełniając dom wspaniałym zapachem.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
    • 2 marchewki pokrojone w kostkę
    • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
    • 1/2 średniego selera pokrojonego w kostkę
    • 1 kostka bulionowa (opcjonalnie)
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
    • natka pietruszki
    • 6 ziarenek pieprzu
    • 1 ząbek czosnku
    • szczypta soli
    • 1 szklanka makaronu łazankowego lub świderki, ugotowanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Grzyby umyć.
    2. Do garnka ok. 2,5 litrowego wlać 2 litry wody. Dodać grzyby i gotować ok. 30 min. na małym ogniu.
    3. Dodać wymyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę (korzeń), kilka gałązek natki pietruszki i seler.
    4. Dosypać przyprawy - sól, pieprz. Można dodać do smaku posiekany ząbek czosnku i kostkę bulionową.
    5. Gdy warzywa będą miękkie należy podprawić zupę mąką (rozmieszaną uprzednio w kilku łyżkach zimnej wody lub roztopionej w rondelku łyżce masła), zagotować.
    6. Zupę podawać z makaronem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis