Gulasz z indyka

    (4)
    45 min

    Pyszne i proste w przygotowaniu danie z indyka. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną a ja często je podaje z komosą ryżową (quinoa).

    alaola

    Washington, Stany Zjednoczone
    Zrobione przez 132 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g udźca z indyka (bez kości) lub filetów z indyka
    • 1 cebula
    • 3-4 łyżki mąki pszennej
    • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Mięso opłukać, pokroić w kosteczkę i obtoczyć w mące.
    2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie.
    3. Cebulę przełożyć do garnka, a na patelnię wrzucać partiami mięso z indyka i obsmażyć ze wszystkich stron.
    4. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem.
    5. Do gulaszu dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

    rada

    Jeśli w trakcie duszenia sos będzie zbyt gęsty i zacznie przywierać do dna należy dolać odrobinę wody.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Komentarze po polsku (2)

    17

    Dziękuje za przepis.Mięsko jest smaczne i dobrze przyprawione i sosik wychodzi bardzo dobry. Zrobiłem dokładnie według przepisu i bardzo nam smakowało. Pozdrawiam i polecam.  -  12 paź 2014

    anka.juda
    autor:
    8

    Pyszne. Dla mnie było trochę za ostre - za dużo dodałam ostrej papryki jak dla moich kubeczków.  -  18 paź 2015

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)