Gulasz z indyka

Pyszne i proste w przygotowaniu danie z indyka. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną a ja często je podaje z komosą ryżową (quinoa).

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 500 g udźca z indyka (bez kości) lub filetów z indyka
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Mięso opłukać, pokroić w kosteczkę i obtoczyć w mące.
  2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie.
  3. Cebulę przełożyć do garnka, a na patelnię wrzucać partiami mięso z indyka i obsmażyć ze wszystkich stron.
  4. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem.
  5. Do gulaszu dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

rada

Jeśli w trakcie duszenia sos będzie zbyt gęsty i zacznie przywierać do dna należy dolać odrobinę wody.

Domowy bulion

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie