Pieczony boczek

    Pieczony boczek

    4polubienia
    9godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Na zimę nie ma nic lepszego do kanapki niż pieczony boczek! Jest wspaniały. Polecam też dodać kminek, choć nie wszyscy go lubią - bardzo wzbogaca smak. Doskonały do kanapek, lub na imprezę na talerz z wędlinami.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 1 boczek

    • 600 g chudego boczku, surowego
    • 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
    • 1 cebula pokrojona w krążki
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 9godz.10min. 

    1. Boczek włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, posolić. Obłożyć cebulą i czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
    2. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Do rozgrzanego piekarnika wstawić boczek i piec przez około 1 godzinę. W międzyczasie podlewać wytopionym sosem. Jeśli sos będzie wyparowywał za szybko można podlać odrobiną wody.
    3. Po przestudzeniu pokroić w plastry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis