Smażona wątróbka wieprzowa saute

    Smażona wątróbka wieprzowa saute

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Smaczne i szybkie danie! Świetnie nadaje się na obiad - do wątróbki pasują wszelkie sałatki i gotowane ziemniaki.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 600 g wątroby wieprzowej
    • 3 łyżki mąki
    • 1 cebula pokrojona w krążki
    • 3 łyżki oleju do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyły i pokroić w plasterki grubości 2 cm.
    2. W patelni dobrze rozgrzać olej. Podsmażyć na nim cebulę na rumiano. Zdjąć cebulę z patelni.
    3. Wątróbkę oprószyć pieprzem i mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju (po cebuli) z każdej strony, aż się zrumieni. Pod koniec smażenia dodać cebulę i masło i jeszcze chwilę smażyć. Wątróbka ma być w środku różowa. Po usmażeniu posolić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis