Smażona panierowana wątróbka wieprzowa

    Smażona panierowana wątróbka wieprzowa

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wątróbka wieprzowa jest smaczna, a zupełnie niedoceniana! Świetnie nadaje się na obiad, pasują do niej wszelkie sałatki i gotowane ziemniaki.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 600 g wątroby wieprzowej
    • szczypta soli
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • Panierka
    • 3 łyżki mąki
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1 szklanka bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyły i pokroić w plasterki grubości 2 cm.
    2. Panierować najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Dobrze docisnąć panierkę do wątróbki.
    3. W patelni dobrze rozgrzać olej. Smażyć wątróbkę z każdej strony. Ma być z wierzchu rumiana, a w środku różowa. Po usmażeniu posolić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis