Babka piaskowa

    Babka piaskowa

    28polubień
    1godz.


    Zrobione przez 22 osoby

    Do tej pysznej babki można dodać ok. 100 g zmielonych orzechów lub migdałów. Można też ją pięknie udekorować lukrem. Idealna na Wielkanocny stół! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 150 g mąki pszennej
    • 100 g mąki ziemniaczanej
    • 200 g masła lub margaryny
    • 200 g cukru pudru, przesianego
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 4 duże jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 1 łyżeczka olejku migdałowego (lub 1 łyżka ekstraktu migdałowego)
    • skórka starta z 1/2 cytryny
    • sok z 1/2 cytryny
    • 20 g rodzynek
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
    • 20 g masła (do nasmarowania formy)
    • 3 łyżki bułki tartej (do posypania formy)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Formę do babki z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
    2. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.
    3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    4. Masło utrzeć w makutrze lub zmiksować na pulchną masę, a następnie, stale ucierając (lub miksując), dodawać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, olejek migdałowy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
    5. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Na to wsypać mąkę z mąką ziemniaczaną i lekko wymieszać.
    6. Przelać ciasto do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche.
    7. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyjąć z foremki. Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz jak to zrobić!

    Babka
    Babka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    Efeb13
    autor:
    6

    Super przepis! - 14 mar 2013

    autor:
    3

    pyszna babka super przepis szybko się robi to coś dla mnie - 18 kwi 2014

    autor:
    0

    W tym przepisie tak samo jak w tym z Kuchni polskiej nie podano co zrobic ze smietana. No wiec, co zrobic? w dodatku w przepisie jest: "Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Na to wsypać mąkę z mąką ziemniaczaną i lekko wymieszać." a na filmie piana z bialek sa dodane na koncu..... - 26 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis