Babka ucierana

    Babka ucierana

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Babka na Wielkanoc! Składniki się uciera pałką w makutrze - co zawsze mi przypomina tradycyjne pieczenie ciast w domu mojej babci.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 200g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 100 g masła lub margaryny
    • 120 g cukru pudru, przesianego
    • kilka kropel olejku migdałowego
    • 20 g masła (do nasmarowania formy)
    • skórka starta z 1 cytryny
    • sok z 1 cytryny
    • 4 duże jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
    • 3 łyżki cukru pudru (do posypania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Formę do babki z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć mąką.
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.
    3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    4. Masło utrzeć w makutrze na pulchną masę, a następnie, stale ucierając, dodawać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, olejek migdałowy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie utrzeć.
    5. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Na to wsypać mąkę z mąką ziemniaczaną i lekko wymieszać.
    6. Przelać ciasto do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche.
    7. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyjąć z foremki. Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis