Fasolka szparagowa w słoiki

    Fasolka szparagowa w słoiki

    7polubień
    1godz.18min.


    Zrobione przez 43 osoby

    Kiedy jest sezon na fasolkę szparagową lubię zrobić z niej przetwory na zimę. Ten przepis jest bardzo prosty, a potem zimą można chrupać pyszne warzywa prosto ze spiżarni :) Składniki są podane na 1 kg fasolki, ale łatwo je podwoić, czy potroić.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki

    • 1 kg fasolki szparagowej
    • 2 szklanki wody
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.3min.  ›  Gotowe w: 1godz.18min. 

    1. Fasolkę umyć i obrać z włókien. Włożyć do garnka.
    2. W osobnym garnku wymieszać wodę z solą i cukrem i zagotować. Wrzącą zalewą zalać fasolkę (aby ją przykryła). Gotować przez 3 minuty.
    3. Wyjmować fasolkę z garnka łyżką cedzakową i gorącą nakładać do słoików (najlepiej litrowych, wysterylizowanych). Pozostawiać ok. 3 cm wolne od góry słoika. Zalać gorącą zalewą, w której się gotowała.
    4. Brzegi słoików dokładnie wytrzeć do czysta suchą ściereczką i zakręcić.
    5. Pasteryzacja: słoiki wstawić do dużego garnka, na dnie rozścielając najpierw czystą ściereczkę. Zalać je wodą do 3/4 wysokości. Wstawić na niewielki ogień i gotować bardzo delikatnie przez 1 godzinę licząc od momentu zawrzenia wody.
    6. Słoki ostrożnie wyjąć z wrzątku i odstawić, aby ostygły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis