Ryż z jabłkami

    (1)

    Lekkie, bardzo proste danie, które uwielbiają dzieci. W tej wersji się go nie zapieka, tylko gotuje. Najlepsze na chory brzuszek!

    Magpie

    Washington, Stany Zjednoczone
    Zrobione przez 45 osób

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • Ryż
    • 1 woreczek ryżu
    • 2 łyżki śmietany
    • 2 łyżki mleka (opcjonalnie)
    • 1 łyżka cukru
    • 2-3 krople aromatu waniliowego
    • Jabłka
    • 2 jabłka
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. (Nie solić wody!) Gdy będzie miękki, odcedzić i przełożyć do miseczki.
    2. Dodać do ryżu śmietanę, cukier i wanilię i wymieszać widelcem. Jeśli będzie bardzo kleisty i suchy, można dodać mleka. Odstawić.
    3. Gdy ryż będzie się gotował, umyć i obrać jabłka, a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    4. Przełożyć starte jabłka na małą, teflonową patelnię, dodać łyżkę wody i smażyć, aż zmiękną (ok. 5-10 minut).
    5. Gdy jabłka będą miękkie dodać cukier (ilość trzeba dostosować w zależności od tego, jak słodkie są jabłka) i cynamon. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Jeśli w trakcie smażenia jabłka będą wysychać, dodać nieco wody.
    6. Nałożyć ryż na talerz lub do miseczki, na wierzchu ułożyć ciepłe jabłka. Podawać.

    rada

    Zamiast aromatu waniliowego można dodać cukru waniliowego. Wtedy nie trzeba już dodawać zwykłego cukru.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (14)