Ryż z jabłkami

    Ryż z jabłkami

    20polubień
    25min.


    Zrobione przez 42 osoby

    Lekkie, bardzo proste danie, które uwielbiają dzieci. W tej wersji się go nie zapieka, tylko gotuje. Najlepsze na chory brzuszek!

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • Ryż
    • 1 woreczek ryżu
    • 2 łyżki śmietany
    • 2 łyżki mleka (opcjonalnie)
    • 1 łyżka cukru
    • 2-3 krople aromatu waniliowego
    • Jabłka
    • 2 jabłka
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. (Nie solić wody!) Gdy będzie miękki, odcedzić i przełożyć do miseczki.
    2. Dodać do ryżu śmietanę, cukier i wanilię i wymieszać widelcem. Jeśli będzie bardzo kleisty i suchy, można dodać mleka. Odstawić.
    3. Gdy ryż będzie się gotował, umyć i obrać jabłka, a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    4. Przełożyć starte jabłka na małą, teflonową patelnię, dodać łyżkę wody i smażyć, aż zmiękną (ok. 5-10 minut).
    5. Gdy jabłka będą miękkie dodać cukier (ilość trzeba dostosować w zależności od tego, jak słodkie są jabłka) i cynamon. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Jeśli w trakcie smażenia jabłka będą wysychać, dodać nieco wody.
    6. Nałożyć ryż na talerz lub do miseczki, na wierzchu ułożyć ciepłe jabłka. Podawać.

    rada

    Zamiast aromatu waniliowego można dodać cukru waniliowego. Wtedy nie trzeba już dodawać zwykłego cukru.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    2

    - - 10 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis