Zaloguj się Zarejestruj się

Pieczone udka kurczaka

  • 5komentarzy
  • 4polubienia
  • 9godz.5min.

Udka pieczone w "rękawie" są aromatyczne i soczyste, rozpływają się w ustach. To jeden z najłatwiejszych sposobów na ich przyrządzenie. Taką potrawę można podawać do obiadu, kolacji i na przyjęcia.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 2 udka

  • 2 udka kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 250 ml wody
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • 2 gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 9godz.5min. 

  1. Udka umyć, poobcinać tłuszcz, nadmiar skóry i ewentualne piórka.
  2. Osuszyć udka ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do drobiu, papryką, pokrojonym w plasterki czosnkiem, posypać posiekaną natką i rozmarynem. Lekko skropić oliwą z oliwek i przykryte w naczyniu trzymać w lodówce przez noc.
  3. Przed pieczeniem uda włożyć do specjalnego rękawa foliowego i zawiązać nicią kuchenną na dwóch końcach.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i w takiej temperaturze piec udka przez ok. 1 godzinę (po 50 min. pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie i lekko rumiane).
  5. Można je piec w rękawie do pieczenia lub bezpośrednio na blaszce od piekarnika (na blaszkę wlać 2 łyżki oliwy, poukładać udka i wlać 1 szklankę wody. Przykryć z wierzchu folią aluminiową, a w czasie pieczenia sprawdzać czy się nie przypalają. Dolewać wody jeśli jest za sucho pod mięsem.).

rada

Można je także upiec w naczyniu żaroodpornym (naczynie posmarować olejem i wlać trochę wody, przykryć przykrywką lub folią aluminiową).

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (5)

BeataKaczmarek
22

dziekuje bardz za pomoc. naprawde warto czasem odwiedzic taka strone - 06 lut 2013

Głodnaa
autor:
3

można dodać do tego śmietany ? - 02 sie 2013

Allrecipes
autor:
2

@Głodnaa Pewnie, że można Najlepiej zlać sosik wytopiony z udek po pieczeniu i wymieszać go ze śmietaną, podgrzać, a nawet dodać nieco mąki żeby zgęstniał - i polać tym gotowe udka. - 05 sie 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie