Pieczone udka kurczaka

    Pieczone udka kurczaka

    22polubienia
    9godz.5min.


    Zrobione przez 98 osób

    Udka pieczone w "rękawie" są aromatyczne i soczyste, rozpływają się w ustach. To jeden z najłatwiejszych sposobów na ich przyrządzenie. Taką potrawę można podawać do obiadu, kolacji i na przyjęcia.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 udka

    • 2 udka kurczaka
    • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
    • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    • szczypta czarnego mielonego pieprzu
    • szczypta soli
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • 250 ml wody
    • szczypta suszonego rozmarynu
    • 2 gałązki natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 9godz.5min. 

    1. Udka umyć, poobcinać tłuszcz, nadmiar skóry i ewentualne piórka.
    2. Osuszyć udka ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do drobiu, papryką, pokrojonym w plasterki czosnkiem, posypać posiekaną natką i rozmarynem. Lekko skropić oliwą z oliwek i przykryte w naczyniu trzymać w lodówce przez noc.
    3. Przed pieczeniem uda włożyć do specjalnego rękawa foliowego i zawiązać nicią kuchenną na dwóch końcach.
    4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i w takiej temperaturze piec udka przez ok. 1 godzinę (po 50 min. pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest już miękkie i lekko rumiane).
    5. Można je piec w rękawie do pieczenia lub bezpośrednio na blaszce od piekarnika (na blaszkę wlać 2 łyżki oliwy, poukładać udka i wlać 1 szklankę wody. Przykryć z wierzchu folią aluminiową, a w czasie pieczenia sprawdzać czy się nie przypalają. Dolewać wody jeśli jest za sucho pod mięsem.).

    rada

    Można je także upiec w naczyniu żaroodpornym (naczynie posmarować olejem i wlać trochę wody, przykryć przykrywką lub folią aluminiową).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    BeataKaczmarek
    41

    dziekuje bardz za pomoc. naprawde warto czasem odwiedzic taka strone - 06 lut 2013

    autor:
    15

    można dodać do tego śmietany ? - 02 sie 2013

    Allrecipes
    autor:
    9

    @Głodnaa Pewnie, że można Najlepiej zlać sosik wytopiony z udek po pieczeniu i wymieszać go ze śmietaną, podgrzać, a nawet dodać nieco mąki żeby zgęstniał - i polać tym gotowe udka. - 05 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis